Blev lyset skabt før solen?

Fra Skriften.net/
4. juni 2015.
Besvarelse ved Poul Hoffman.

Spørgsmål: Jeg fik et spørgsmål fra en af mine klassekammerater forleden. Han spurgte, hvordan Gud kunne skabe lyset, før Han skabte solen og månen. Jeg vidste det ikke. Ved I svaret?

Svar: Solen og månen er ikke de eneste kilder til lys (månelys er jo for øvrigt kun tilbagekastet sollys). Der er et andet og større lys. Det kan du læse om mange steder i Bibelen – et lys fra Gud selv – Gud er lys.

Her er nogle eksempler fra Bibelen på det lys:
I Juleevangeliet: –  “Herrens herlighed strålede” om hyrderne  –  og i beretningerne i Apostlenes Gerninger om Paulus´ oplevelse ved Damaskus: –  “et lys fra himlen skinnede om ham”, endda “et lys med stærkere glans end solens”  –  og Peters udfrielse fra fængslet: -  “et lys strålede i rummet” –

Det er det lys, der også tales om, når det hedder i Johannes´ Åbenbaring, at Det ny Jerusalem “har ikke brug for sol eller måne til at skinne i den, for Guds herlighed oplyser den, og Lammet er dens lys”.

Også i nutiden kan Kristne undertiden få det lys at se. Det sker bl.a. ofte ved møder med engle, at de viser sig i stråleglans. Og de, der oplever det, kan ikke blive færdige med at fortælle, hvor vidunderligt det er.

Det er dét lys, som tændtes på Jorden på Skabelsens første dag. Solen og månen som lyskilder kom til på den fjerde dag med bestemte formål, som der redegøres for i Skabelsesberetningen, og det er vi jo lykkelige for.

Herlig er en solskinsdag og en måneskinsnat. Men der er altså ikke noget mærkeligt ved, at lyset blev skabt før sol og måne. Håber, du fortsat kan have nogle interessante samtaler med dine kammerater om troen.